Πρακτικά μέτρα για το χαράτσι της ΔΕΗ

1. Συζητάμε με το γείτονά μας, συντονιζόμαστε. Να δημιουργήσουμε παντού επιτροπές. Στην πολυκατοικία μας, στο δρόμο μας, στο οικοδομικό τετράγωνο που μένουμε, στη συνοικία μας.

2.Από την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού ως την εντολή διακοπής μεσολαβούν τουλάχιστο 40 ημέρες. Τις αξιοποιούμε για να οργανώσουμε καλύτερα τις κινήσεις μας, αλλά και να μην «εξυπηρετήσουμε» τη κυβέρνηση που προσδοκά υψηλές και άμεσες εισπράξεις από αυτό το μέτρο. Μέχρι τότε, πάντως, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τρέξουμε να πληρώσουμε το χαράτσι!

3.Να πληρώσουμε μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην νόμιμη οφειλή μας.
Πώς γίνεται:
Πάμε στο ΑΤΜ της τράπεζας που έχουμε λογαριασμό και κάρτα αναλήψεων. Βάζουμε την κάρτα. Επιλέγουμε: α) Άλλες συναλλαγές, β) Πληρωμές ΔΕΚΟ, γ) ΔΕΗ
Πληκτρολογούμε τον 12ψήφιο κωδικό "ηλεκτρονικής συναλλαγής" και θα μας ζητηθεί να ορίσουμε ποσό πληρωμής.
Αφαιρούμε από το συνολικό ποσό αυτό που αντιστοιχεί στο χαράτσι (πάνω δεξιά ΕΕΤΗΔΕ). Πληκτρολογούμε το ποσό που απομένει στο μηχάνημα.
Παίρνουμε την απόδειξη και μαζί με αντίγραφο του λογαριασμό και της ταυτότητά μας τα δίνουμε στους συντονιστές κάθε γειτονιάς.

Σημείωση: Σε περίπτωση που κάποιος δεν έχει λογαριασμό/κάρτα ανάληψης δίνει το αντίτιμο της ΔΕΗ (αφαιρώντας το χαράτσι) σε κάποιον φίλο, γνωστό, γείτονα που εμπιστεύεται ώστε να πληρώσει αυτός μέσω της δικής του κάρτας για λογαριασμό του.
Συμπερασματικά: Έτσι πληρώνουμε το ποσό για το ρεύμα και το ποσό για οφειλές προς τρίτους (δημοτικά τέλη, δημοτικός φόρος, ΕΡΤ), χωρίς το χαράτσι.
Μην εναποθέτουμε όμως τις ελπίδες μας αποκλειστικά σε αυτό. Η κυβέρνηση θα προσπαθήσει (όπως και μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων) να εμποδίσει την μερική πληρωμή στοχεύοντας στο να μας τρομοκρατήσει.
Αν όμως 1 ή 2 εκατομμύρια νοικοκυριά αρνηθούμε να πληρώσουμε, τότε αλήθεια πιστεύει κανείς ότι θα μας βυθίσουν όλους στο σκοτάδι;
Γνωρίζουν πολύ καλά πως αν το επιχειρήσουν θα βυθιστούν αυτοί και όχι εμείς.

4.Να βάλουμε λουκέτα στα ντουλάπια και στις τοποθεσίες που είναι οι μετρητές της ΔΕΗ. Η ημερομηνία της καταμέτρησης αναγράφεται στον λογαριασμό. Στις πολυκατοικίες το ρεύμα κόβεται μόνο από τον μετρητή. Στις μονοκατοικίες μπορεί να κοπεί από την κολώνα, αλλά χρειάζεται να επιστρατευτεί γερανός με καλάθι. Στην περίπτωση αυτή καλούμε τους γείτονες, τους φίλους, τους γνωστούς σε συμπαράσταση και διαμαρτυρία.

5. Και αν παρόλα αυτά καταφέρουν να μας κόψουν το ρεύμα τότε μπορούμε να το επανασυνδέσουμε είτε μόνοι μας είτε με τη βοήθεια συνεργείου διαθέσιμων τεχνικών που υπάρχουν και στην πόλη μας.

6. Να μην φοβηθούμε και να μη μείνουμε μόνοι μας. Γνωριζόμαστε, συζητάμε, συντονιζόμαστε με το γείτονα μας και το διπλανό μας. Δημιουργούμε κλίμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας.

Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Καλούμε σε κοινή συγκέντρωση – διαδήλωση την Πέμπτη 22 Δεκέμβρη στις 18:00 στην πλατεία Ελευθερίας

Κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα
Δεν χρωστάμε – Δεν πληρώνουμε τα χαράτσια τους
Με όρους ωμού εκβιασμού και με την απειλή της άμεσης διακοπής του ρεύματος, χιλιάδες νοικοκυριά καλούνται να πληρώσουν εκατοντάδες ευρώ για το χαράτσι, τη στιγμή που χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν καν να πληρώσουν τον «κανονικό» λογαριασμό της ΔΕΗ! Κινδυνεύουν να βρεθούν έτσι καταχείμωνα χωρίς ρεύμα και άρα χωρίς θέρμανση και χωρίς τροφή.
Με το πιστόλι στο κρόταφο βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες. Το φάσμα της φτώχειας και της πείνας απλώνεται ραγδαία. Οι ουρές της ανεργίας επεκτείνονται. Η αντιλαϊκή πολιτική του μνημονίου, του μεσοπρόθεσμου και του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης της τρόικας (ΔΝΤ-ΕΕ-ΕΚΤ) έκαναν τη ζωή μας κόλαση. Με το εισόδημά μας να λεηλατείται, τις απολύσεις να τσακίζουν κόκαλα, τα εργασιακά δικαιώματα και τις συμβάσεις να καταργούνται.

Το χαράτσι της ΔΕΗ για τα ακίνητα είναι παράνομο, βάρβαρο και άδικο !
Δε θα επιτρέψουμε να μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα, καμιά οικογένεια χωρίς θέρμανση, κανένας συνάνθρωπός μας πεινασμένος, κανένας μόνος του!
Εκεί που αυτοί σπέρνουν την απελπισία, τη μοιρολατρία και την απογοήτευση, εμείς θα σπείρουμε την ελπίδα και τη διάθεση για αγώνα και διεκδίκηση.

Όλοι μαζί μπορούμε να τους σταματήσουμε!
Το κίνημα που έχει αναπτυχθεί ενάντια στα χαράτσια έχει πάρει πανελλαδικές διαστάσεις πλέον. Βρίσκεται σε κάθε πόλη, κάθε γειτονιά. Κάθε μέρα γίνεται πιο φανερή και πιο έντονη η πίεση που ασκεί στους κυβερνώντες. Αρχικά, αναγκάστηκαν να δώσουν παράταση 80 ημερών. Έπειτα, έκαναν ακόμη ένα βήμα πίσω λέγοντας ότι ευπαθείς ομάδες δε θα πληρώσουν και πλέον επιτρέπουν και διακανονισμό στην πληρωμή του ρεύματος και του χαρατσιού. Ταυτόχρονα, κινήσεις αλληλεγγύης εκφράζονται από πολλές πλευρές. Κυριότερη αυτή των εργαζομένων της ΔΕΗ τόσο σε πανελλαδικό (κατάληψη στο εκδοτήριο των λογαριασμών, αποφάσεις για επανασυνδέσεις κ.α.), όσο και σε τοπικό επίπεδο. Ακόμη πολλοί δήμοι ανά την Ελλάδα πήραν αποφάσεις να στηρίξουν ποικιλοτρόπως τους πολίτες που αρνούνται να πληρώσουν το χαράτσι, κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων. Τέλος, αποφάσεις στήριξης και αλληλεγγύης έχουν πάρει διάφορες κοινωνικές ομάδες που προσπάθησε να εμπλέξει η κυβέρνηση, από εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση και εφοριακούς μέχρι εργολάβους δημοσίων έργων και αστυνομικούς.

Μόνος τρόπος για να μην πληρώσουμε το χαράτσι της ΔΕΗ, αλλά και όσα χαράτσια προσπαθήσουν να μας επιβάλλουν στο μέλλον είναι ο μαζικός, συντονισμένος, ενωτικός αγώνας μέσα από συνελεύσεις και επιτροπές γειτονιάς. Και στο Βόλο έχουν ήδη συσταθεί επιτροπές και συνελεύσεις σε συνοικίες και γειτονιές και θα συνεχίσουν να πολλαπλασιάζονται σε όλο το πολεοδομικό συγκρότημα.

Καλούμε όλες αυτές τις επιτροπές και συνελεύσεις που λειτουργούν, κάθε κίνηση, σύλλογο, σωματείο, αλλά και όλους τους πολίτες του Βόλου που δεν μπορούν ή και δε θέλουν να πληρώσουν το άδικο και βάρβαρο χαράτσι σε κοινή συγκέντρωση – διαδήλωση την Πέμπτη 22 Δεκέμβρη στις 18:00 στην πλατεία Ελευθερίας, αλλά και σε περεταίρω συντονισμό της δράσης μας.

πολίτες ενάντια στα χαράτσια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου